Zonnepanelen schoonmaken, hoe doe je dat?

zonnepanelen schoonmaken verschil vies en schoon

Online lees je tegenstrijdige verhalen als het gaat om het schoonmaken van zonnepanelen. Is het wel of niet zinvol? Zonnepanelen schoonmaken hoeft in de meeste gevallen niet. Zonnepanelen hebben een vuilafstotende beschermlaag, waardoor vuil aan de oppervlakte van het zonnepaneel blijft liggen. Rottigheid zoals bladeren, zand en stof spoelt in de meeste gevallen vervolgens vanzelf weg tijdens een flinke regenbui. In geval van hardnekkigere vuiligheid zoals vogelpoep is het in sommige gevallen wel raadzaam om je zonnepanelen te reinigen. Wij leggen je uit waarom, hoe, hoe vaak en met welke middelen je dat het beste doet. 

Zonnepanelen schoonmaken: meestal niet nodig, soms wel raadzaam

Het is in de meeste gevallen niet nodig om jouw zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Zonnepanelen zijn voorzien van een anti-reflecterende coating die tegelijkertijd water- en vuilafstotend is. Door de vele regenval in Nederland spoelt de meeste vuiligheid vanzelf weg, mits je zonnepanelen in een helling van tenminste 20 graden geplaatst zijn.

Wij raden je daarom aan om je zonnepanelen zo min mogelijk te reinigen: eens per vier tot vijf jaar zou voldoende moeten zijn. In een periode van droogte kan het echter geen kwaad om te controleren of je zonnepanelen vies of stoffig zijn. In zo een geval kan het namelijk lonen om niet te wachten, maar het grootste vuil handmatig weg te spoelen.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn voorzien van zonnecellen die licht opvangen, dat vervolgens omgezet wordt in stroom. Vuiligheid kan zorgen dat de zonnecellen in de zonnepanelen minder licht opvangen en dus ook minder stroom opwekken. In de meeste gevallen is dat rendementsverlies marginaal, maar als je zonne-installatie erg smerig is, is het wellicht wenselijk om je zonnepanelen schoon te maken. Door je zonnepanelen schoon te maken, verzeker je dat je het maximale rendement uit jouw installatie haalt.

Getest door Synso: minimaal rendementsverlies bij vuiligheid op zonnepanelen

Zie je een laagje stof op je zonnepanelen? Deze spoelt vaak vanzelf weg na een regenbui. Maar zelfs als de stof blijft liggen, is het rendementsverlies minder dan je wellicht zou denken.

Wij testten aan de hand van onze Bluesun 400wp mono-zonnepanelen het rendement voor en na een schoonmaakbeurt. De vieze zonnepanelen leverden slechts 2,63% minder rendement dan de schoongemaakte zonnepanelen in onze test. 

zonnepanelen poetsen

Wanneer zonnepanelen reinigen?

Zoals gezegd is het schoonmaken in de meeste gevallen niet nodig. De kans op rendementsverlies is meestal verwaarloosbaar, dus staar je vooral niet stuk op elk stofdeeltje dat op jouw installatie valt.  In een enkel geval raden we je wel aan om je zonnepanelen schoon te maken.

Vogelpoep

Waar stof en zand niet zo hardnekkig is, is vogelpoep dat wel. Vogelpoep hecht zich sneller aan de panelen, ondanks de vuilafstotende coating. Daarnaast bevat vogelpoep sterke zuren die de coating van je zonnepaneel aan kunnen tasten als je deze te lang laat zitten.

Een plek met vogelpoep kan tot 5% rendementsverlies opleveren, omdat de zonnecellen onder de uitwerpselen geen zonlicht ontvangen. Een flinke regenbui spoelt de meeste vogelpoep wellicht weg, maar we raden je alsnog aan om alle resten van de vogelpoep handmatig te verwijderen.

Bladeren

Bladeren waaien of spoelen bijna altijd vanzelf weg. Het kan echter voorkomen dat met name natte bladeren vast blijven plakken aan het zonnepaneel, met name aan zonnepanelen die op een plat zijn gemonteerd. We raden je daarom aan om met een zachte bezem de bladeren van het dak te vegen, maar enkel en alleen als je hier eenvoudig bij kunt zonder jezelf in allerlei gevaarlijke bochten te wringen.

Tip: Maak je zonnepanelen 's ochtends of 's avonds schoon

Zonnepanelen kunnen erg warm worden in de brandende zon. Maak je zonnepanelen daarom schoon op een moment dat de zon onder is of op een bewolkte dag. Het best maak je jouw zonnepanelen schoon in de ochtend- of avonduren, want dan is de zon het minst fel.

Tip: Reinig je zonnepanelen aan het begin van het voorjaar

Rond maart begint de zon feller te schijnen en kort daarna is het opwekvermogen van je installatie optimaal.  Maak daarom je zonnepanelen voor die tijd schoon, zodat je optimaal profiteert van de zonuren. De ideale tijd om je zonnepanelen een poetsbeurt te geven is begin maart. Dan is de zon nog niet bijzonder fel, maar is het grootste deel van het ongure weer in de winter verdwenen.

zonnepanelen reinigen borstel

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Online vind je veel verschillende antwoorden. Dat komt omdat er ook geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven is. Adviezen verschillen van eens per jaar tot eens per vijf jaar. Hoe vaak je zonnepanelen dient te reinigen hangt af van een aantal factoren:

  • De ligging van jouw woning; als deze zich in een bosrijke omgeving bevindt of langs een drukke weg, is de kans groter dat er sneller vuiligheid op de zonnepanelen achterblijft.
  • De weersomstandigheden; regent het veel, dan hoef je jouw zonnepanelen minder snel schoon te maken.

Afhankelijk van deze factoren, raden we je aan om eens per vier of vijf jaar je zonnepanelen schoon te maken. Je vermindert op die manier de kans op schade aan je panelen als gevolg van de schoonmaakbeurt. Als er hardnekkigere vuiligheid op de zonnepanelen zit, is het wellicht verstandig om een extra schoonmaakbeurt in te plannen.

Tip: Check via de app je opgewekte stroom regelmatig. Merk je op dat je aantal kWh aanzienlijk lager is dan de maand daarvoor, ondanks dat de zon meer heeft geschenen? Check of vuiligheid op de zonnepanelen de boosdoener is en reinig indien nodig.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen maak je het best schoon met lauwwarm regenwater of gezuiverd water. Gebruik daarnaast een zachte doek of een zachte spons. Het is schadelijk voor je zonnepanelen om een schuurspons of hogedrukspuit te gebruiken. Deze kunnen de coating van de zonnepanelen aantasten, waardoor je minder rendement uit je installatie haalt. Gebruik tot slot enkel een zachte borstel om bladeren, zand en stof van je zonnepanelen te verwijderen. Harde borstels zijn ongeschikt, omdat deze krassen in de coating kunnen aanbrengen.

Veiligheid boven alles

Wring jezelf in geen enkel geval in allerlei bochten om de zonnepanelen te reinigen! Het rendementsverlies is nagenoeg verwaarloosbaar in de meeste gevallen. Liggen je zonnepanelen op een plek waar je moeilijk bij kunt, dan raden we je aan om de zonnepanelen niet zelf te reinigen. Het veiligheidsrisico weegt absoluut niet op tegen de minimale rendementswinst.

Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Liever niet!

We raden je af om kraanwater te gebruiken tijdens het schoonmaken van jouw zonnepanelen. Kraanwater bevat kalk. Kalk kan een waas aanbrengen op je zonnepanelen, waardoor de zonnecellen geen optimale hoeveelheid zonlicht opvangen en je rendement minder kan zijn. Kies in plaats daarvan bij voorkeur voor regenwater of gezuiverd water.

Zonnepanelen professioneel laten reinigen

Als je zonnepanelen op een lastige plek liggen, kun je de schoonmaakbeurt uitbesteden aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Deze bedrijven zijn helaas vaak erg aan de prijs. De prijs is in veel gevallen een stuk hoger dan de rendementswinst die je hebt na de schoonmaakbeurt. We adviseren daarom om het schoonmaken van je zonnepanelen zelf te doen indien mogelijk en alleen een professioneel bedrijf in te schakelen als het écht niet anders kan.

Zonnepanelen zelf schoonmaken met professionele apparatuur

Zonnepanelen schoonmaken doe je eenvoudig zelf. Daar heb je geen bijzondere technische apparatuur voor nodig. Er zijn echter wel middelen die het zelf schoonmaken van zonnepanelen vergemakkelijken. Wij raden zo een geval de apparatuur van High-Clean aan voor het reinigen van zonnepanelen.

Conclusie

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm. Dankzij een beschermende coating blijft vuiligheid bijna altijd aan de oppervlakte liggen. Regen en wind waaien en spoelen je zonnepanelen vervolgens vanzelf schoon. In geval van hardnekkiger vuil, kan het raadzaam zijn om je zonnepanelen schoon te maken om rendementsverlies te voorkomen. Het rendementsverlies is meestal minimaal, maar het kan geen kwaad om regelmatig te monitoren of je rendement nog naar behoren is.

Het schoonmaken van zonnepanelen kun je eenvoudig zelf, maar doe het alleen als je makkelijk bij jouw installatie kunt komen. Gebruik enkel zachte borstels, doeken en sponsen en gebruik bij voorkeur lauwwarm gefilterd water of regenwater. 

Snel navigeren
Zonnepanelen op jouw dak? Wij zoeken het gratis voor je uit!
Contactaanvraag landingspagina
Foto van Bas van Gorp
Bas van Gorp
Content Marketeer
Scroll naar boven