Zonnepanelen aanmelden? Lees hier waar en wanneer je dat moet doen

Je bent wettelijk verplicht om zonnepanelen aan te melden bij jouw netbeheerder als je energie terug gaat leveren. Voorheen kon een installateur de zonnepanelen aanmelden bij jouw netbeheerder, maar sinds 2020 ben je zelf verantwoordelijk om je zonnepanelen aan te melden op https://www.energieleveren.nl/. Wij leggen je uit waar, waarom en wanneer je zonnepanelen moet aanmelden.

Waarom moet je zonnepanelen aanmelden?

Je bent verplicht om jouw nieuwe zonnepanelen installatie aan te melden bij de netbeheerder. Alleen door je zonnepanelen aan te melden ontvang je een terugleververgoeding en maak je aanspraak op de salderingsregeling voor zonnepanelen. Daarnaast krijgt de netbeheerder een beter overzicht van de locatie van stroomopwekkers, zodat zij het elektriciteitsnet betrouwbaar en veilig kan houden.

Wanneer moet je zonnepanelen aanmelden?

Je kunt je zonnepanelen aanmelden vanaf het moment dat het totale vermogen van jouw zonnepanelen installatie bekend is. Je hoeft dus niet te wachten tot de zonnepanelen op jouw dak geïnstalleerd zijn.

De netbeheerder controleert aan de hand van jouw gegevens of de energiemeter in huis geschikt is voor het terugleveren van stroom. Als dat niet het geval is, neemt de netbeheerder contact met je op om – meestal –  gratis de oude meter voor een nieuwe te vervangen. De meterhuur die je betaalt blijft gelijk.

Waar moet je zonnepanelen aanmelden?

Je bent sinds 2020 zelf verantwoordelijk voor het aanmelden van jouw zonnepanelen bij jouw netbeheerder. Dat doe je via https://www.energieleveren.nl/, een gezamenlijk initiatief van alle netbeheerders om het aanmelden van zonnepanelen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Zonnepanelenen aanmelden bij netbeheerder

Netbeheerder checken

Een netbeheerder is anders dan een energieleverancier. Weet je niet zeker wie jouw netbeheerder is? Je kunt je netbeheerder gemakkelijk achterhalen op door je postcode en huisnummer in te vullen op https://www.eancodeboek.nl/. Je kunt je netbeheerder ook achterhalen via onderstaande kaart.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen aanmelden

Ja, zonnepanelen aanmelden is verplicht als je aanspraak wilt maken op de salderingsregeling voor zonnepanelen en recht wil houden op een terugleververgoeding voor

Ja, dat is sinds 2020 vanwege nieuwe privacywetgeving verplicht. Voorheen kon de installateur jouw zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder, tegenwoordig ben je daar zelf voor verantwoordelijk.

Dat doe je via https://www.energieleveren.nl/, het gezamenlijke initiatief van alle netbeheerders.

Conclusie

Sinds 2020 dien je zelf je zonnepanelen aan te melden. Dat doe je op de gezamenlijke website van alle netbeheerders: https://www.energieleveren.nl/. Het is verplicht om je installatie aan te melden om aanspraak te maken op de salderingsregeling en een terugleveringstarief. Zonnepanelen kun je aanmelden vanaf het moment dat het totale vermogen van jouw zonne-installatie bekend is.

Snel navigeren
Zonnepanelen op jouw dak? Wij zoeken het gratis voor je uit!
Contactaanvraag landingspagina
Picture of Bas van Gorp
Bas van Gorp
Content Marketeer
Scroll naar boven