De salderingsregeling op zonnepanelen verdwijnt. Wat betekent dat voor jou?

Rond de eeuwwisseling was zonne-energie nog duur in aanschaf en was de techniek nog onbewezen en onvoldoende betrouwbaar. Wat wel duidelijk was, was dat zonne-energie de duurzame energiebron van de toekomst zou worden. De Nederlandse overheid voerde daarom in 2004 de salderingsregeling in om het financieel aantrekkelijk te maken om zonnepanelen op de Nederlandse daken te plaatsen.

De techniek en populariteit heeft de wet echter ingehaald. Anno 2023 gaat de salderingsregeling alweer op de schop, met verregaande gevolgen voor zowel huidige als toekomstige zonnepanelenbezitters. Wij leggen je uit wat deze regeling inhoudt, wat voor effect de wetswijziging voor jou heeft en hoe je optimaal kunt blijven profiteren van zonne-energie.

Wat is salderen?

De stroom die je opwekt met jouw zonnepanalen, gebruik je deels zelf. Overdag is de kans groot dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, terwijl je ’s avonds vaak meer verbruikt dan dat je opwekt. De stroom die je gedurende de dag extra opwekt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De stroom die je in de avond extra verbruikt, neem je vervolgens weer extra op van het elektriciteitsnet.

De Nederlandse overheid heeft in 2004 de salderingsregeling ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Voor de door jou extra opgewekte stroom, ontvang je van jouw energieleverancier een vergoeding. Dit bedrag per kilowattuur (kWh) staat gelijk aan het stroomtarief dat je aan hen betaalt. Jouw energieleverancier brengt alleen het verschil tussen de door jou verbruikte stroom en de door jou opgewekte stroom in rekening bij de eindafrekening. Je betaalt dus alleen voor de extra stroom die je van het elektriciteitsnet verbruikt. Deze aftreksom heet ‘salderen’.

De salderingsregeling voor zonnepanelen anno 2023

Op dit moment is de vergoeding per kWh hetzelfde als het energietarief voor elektriciteit dat je betaalt aan jouw energieleverancier. Ofwel, voor iedere kWh die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, ontvang je dezelfde vergoeding als je betaalt voor iedere kWh die je verbruikt. Hier zit wel een maximum aan. Als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere terugleververgoeding voor het overschot aan stroom dat je opwekt. Het teruglevertarief is afhankelijk van de energiemaatschappij.

Voorbeeld 1: Salderingsregeling bij meer verbruik dan opwek

In dit voorbeeld verbruik je meer stroom dan je opwekt. Je betaalt alleen voor het netto stroomverbruik dat je verbruikt. Je energiemaatschappij streept de door jou opgewekte stroom weg tegen het totale verbruik.

Stroom Tarief per kWh Te betalen/ontvangen
Verbruikt 2500 kWh € 0,35 € 875 (te betalen)
Teruggeleverd 1750 kWh € 0,35 €612,50 (te ontvangen)
Netto verbruik 750 kWh € 0,35 € 262,50 (te betalen)

Voorbeeld 2: Salderingsregeling bij meer opwek dan verbruik

In dit voorbeeld wek je meer op dan je verbruikt. Je volledige verbruik wordt gesaldeerd en verrekend met de teruggeleverde stroom. Voor de stroom die je extra teruglevert aan het elektriciteitsnet, ontvang je een terugleververgoeding.

Stroom Tarief per kWh Te betalen/ontvangen
Verbruikt 2500 kWh € 0,35 € 875 (te betalen)
Teruggeleverd 3500 kWh
Te salderen 2500 kWh € 0,35 € 875 (te ontvangen)
Extra vergoeding 1000 kWh € 0,10 € 100 (te ontvangen)
Saldo totaal € 100 (te ontvangen)

Wat verandert er van 2025 tot 2031?

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren in prijs gedaald. Hierdoor profiteren steeds meer mensen van een lagere energierekening. De keerzijde voor netbeheerders is dat de kosten voor het elektriciteitsnetwerk echter stijgen, omdat zij alle teruggeleverde stroom moeten verwerken. Hierdoor wil de Nederlandse overheid vanaf 2025 de salderingsregeling hervormen.

De huidige salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Je kunt dan tot 2031 steeds minder stroom salderen. Vanaf 2031 kun je helemaal geen stroom meer salderen. In plaats van jouw opgewekte stroom te verrekenen met je verbruik, ontvang je van jouw energieleverancier enkel nog de een terugleververgoeding per kWh dat je teruglevert. Deze terugleververgoeding zal in het algemeen veel lager dan de prijs die je voorheen ontving.

Voorbeeld 1: Salderingsregeling voor zonnepanelen in 2025

We gebruiken dezelfde data als in het eerste voorbeeld. In 2025 begint men met afbouwen van de salderingsregeling. Je mag dan nog slechts 64% van je stroomverbruik salderen. Voor de overige 36% ontvang je een terugleververgoeding.

Stroom Tarief per kWh Te betalen/ontvangen
Verbruikt 2500 kWh € 0,35 € 875 (te betalen)
Teruggeleverd 1750 kWh
Te salderen (64%) 1120 kWh € 0,35 € 392 (te ontvangen)
Extra vergoeding 630 kWh € 0,10 € 63 (te ontvangen)
Saldo totaal € 420 (te betalen)

Voorbeeld 2: Terugleveringsregeling vanaf 2031

We gebruiken dezelfde data als in het vorige voorbeeld. In 2031 is de salderingsregeling verdwenen en ontvang je enkel nog een terugleververgoeding voor de stroom die je teruglevert.

Stroom Tarief per kWh Te betalen/ontvangen
Verbruikt 2500 kWh € 0,35 € 875 (te betalen)
Teruggeleverd 1750 kWh € 0,10 € 175 (te ontvangen)
Saldo totaal € 600 (te betalen)

Zijn zonnepanelen zonder salderingsregeling nog wel financieel aantrekkelijk?

Ja, maar het zal weliswaar iets langer duren voordat je de jouw zonnepanelen hebt terugverdient, want je ontvangt immers een lagere vergoeding per kWh en dus zal het langer duren voor je jouw investering er uit hebt. Dat gezegd hebbende, zonnepanelen lonen hoe dan ook. Zelfs zonder salderingsregeling verdien je de aanschaf van zonnepanelen ruimschoots terug binnen de levensduur van de panelen. Sterker nog, volgens een onderzoekrapport van TNO uit 2020 zal de terugverdientijd gemiddeld genomen slechts één tot twee jaar langer zijn.

Wat kan ik doen om maximaal te profiteren van mijn zonnepanelen, ook na de salderingsregeling?

Direct verbruiken

Eigenaren van zonnepanelen gebruiken gemiddeld zo’n 30% zelf en leveren 70% terug aan het net volgens onderzoek van Milieu Centraal. Het meeste verbruik vindt plaats in de avonduren, terwijl je overdag juist de meeste stroom opwekt. Verbruik daarom de stroom die je overdag opwekt direct en zo veel mogelijk op tijden dat de zonnepanelen stroom opwekken. Stroom die je opwekt en direct gebruikt, hoef je niet voor een lager tarief terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Onderstaande grafiek geeft de relatie aan tussen de zonnepanelen en het leefpatroon van een gemiddeld Nederlands gezin.

Probeer dan ook je verbruik zo veel mogelijk te verschuiven naar de momenten dat jouw zonnepanelen ook stroom opwekken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je huishoudelijke apparaten die je veelal in de avond gebruikt, vaker overdag aanzet. Denk aan de vaatwasser en de wasmachine. Laad een elektrische auto zo veel mogelijk op als je zonnepanelen ook stroom opwekken.

Thuisbatterij

Deze tip is anno 2023 nog niet zo van toepassing, maar we zijn ervan overtuigd dat dit op langere termijn een waardevolle tip zal zijn. Alle stroom die je zou terugleveren aan het elektriciteitsnet, kun je in een thuisbatterij stoppen zodat je ’s avonds en ’s nachts de stroom hiervan kunt gebruiken. De aanschaf van een thuisbatterij raden we nu echter nog niet aan. De techniek staat nog in de kinderschoenen, waardoor de totale batterijcapaciteit nog relatief laag is. Daarnaast is de aanschafprijs heel erg duur. Omdat de salderingsregeling nog tot 2031 geldig is, ga je de aanschafprijs nog niet terugverdienen via je energiekosten. Op het moment dat de aanschafprijs daalt en de salderingsregeling verdwenen is, zal het in ieder geval financieel aantrekkelijker zijn om een thuisbatterij aan te schaffen.

Positionering zonnepanelen

De laatste tip heeft te maken met de richting van jouw zonnepanelen. Het is algemeen bekend dat zonnepanelen op het zuiden het hoogste rendement hebben, maar overweeg toch om je zonnepanelen op het oosten en westen te leggen. Het opwekken van zonne-energie begint dan wat eerder in de ochtend en eindigt wat later op de avond. Midden op de dag is de piek dan wat minder hoog. Op jaarbasis lever je ongeveer 4% rendement in, maar je bent wel minder afhankelijk van de salderingsregeling. Op die manier kun je al eerder en tot later op de dag stroom verbruiken terwijl je deze direct opwekt. Dat sluit beter aan bij het verbruik gedurende de dag van de meeste huishoudens.

Profiteer in heel 2023 en 2024 nog van de salderingsregeling

Op het moment dat je in 2023 zonnepanelen aanschaft, profiteer je in 2024 nog van een salderingsregeling op 100%. Hoe langer je wacht, hoe minder profijt je houdt van de salderingsregeling. Profiteer daarom van de razendsnelle levertijden van Synso, zodat je in 2023 nog kunt beginnen met besparen op jouw energierekening! Neem contact met ons op en wij voeren gratis een dakcheck voor je uit, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Conclusie

De salderingsregeling biedt zonnepanelenbezitters een financiële meevaller. Het afbouwen van deze regeling zorgt ervoor dat de terugverdientijd langer is, maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen geen rendabele investering zijn. Ruim binnen de levensduur van de zonnepanelen heb je deze namelijk alsnog terugverdiend. 

Dankzij enkele praktische tips kun je beter inspelen op de aanstaande wetswijziging. Op langere termijn zijn thuisbatterijen wellicht een uitkomst, maar voor nu raden we je de aanschaf daarvan nog niet aan. Vanaf 2025 wordt het belangrijker om de stroom die je opwekt, direct te gebruiken. Zo bespaar je op je energiekosten, je gebruikt immers je zelf opgewekte stroom en hoeft deze niet tegen een lager tarief terug te leveren aan het net.

Snel navigeren
Zonnepanelen op jouw dak? Wij zoeken het gratis voor je uit!
Contactaanvraag landingspagina
Picture of Bas van Gorp
Bas van Gorp
Content Marketeer
Scroll naar boven